Food

දියවැඩියාව ඇතුළු රෝග රැසකට ගුණ වට්ටක්කා දළු

බොහෝ අය වට්ටක්කා ආහාරයට ගනිද්දී එකතු කරගනු ලබන්නේ වට්ටක්කා ගෙඩිය පමණි. නමුත් වට්ටක්කාවල කොළ සහ දලුවලද ඉතා වටිනා පෝෂ්‍ය පදාර්ථ රාශියක් අන්තර්ගතව පවතී. එමෙන්ම වට්ටක්කා දලු සහ කොළ මිශ්‍ර ආහාරයද ඉතා රසවත් වේ. රෝග රුසකට ලොකු ගුණයක් මෙමගින් ලැබේ.

වට්ටක්කා කොළ කෝප්ප එකකින් ඔමේගා 6 මේද අම්ලය මිලිග්‍රෑම් 3.9, ප්‍රෝටීන් ග්‍රෑම් 1-2, කාබෝහයිඩ්‍රේට් ග්‍රෑම් 0.9ක් සම්පූර්ණ මේදය ග්‍රෑම් 0.2ක්ද ලබාගත හැක. එමෙන්ම වට්ටක්කා කොළවල විටමින් ඒ වැඩි වශයෙන් අඩංගු වේ. ඊට අමතරව විටමින් සී යම් ප්‍රමාණයක්ද අන්තර්ගත වේ.

වට්ටක්කා කොළ ආහාරයට ගැනීමෙන් පසුව ශරීරයට සීනි උරා ගැනීම අඩුය. මේ නිසා වට්ටක්කා කොළ දියවැඩියා රෝගීන්ට ඉතා ගුණදායකය. කොළවල පවතින කහට රස නිසා සීනි ප්‍රමාණය අඩු කරයි.

විටමින් ඒ ඉතා යහමින් පවතින නිසා වට්ටක්කා කොළවල පිළිකා නාශක ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණයක්ද ඇත. මෙහි කොලෙස්ටරෝල් සහ මද්‍යසාර අන්තර්ගත නැත. වට්ක්කා කොළවල ඇති විටමින් ඒ සංඝටකය නිසා ඇස් පෙනීම දියුණු කරයි. හිසකෙස් සහ නියවලට ඉතා ගුණදායක වේ. මෙහි කැල්සියම් හොඳින් ඇති නිසා ඔස්ටියෝපොරෝසිස් රෝග සඳහා වට්ටක්කා කොළ ඉතා සුදුසුය. ශරීරයේ ඇතිවිය හැකි කම්පන තත්ත්ව සහිත රෝගාබාධ පාලනය කරයි. රැධිර නාළ තුළ කොලෙස්ටරෝල් තැන්පත්වීම අඩුකරයි. වන්ධ්‍යාභාවය තුරන් කර සරු බව ඇති කරයි.

කුමන හෝ රෝගයකට ප්‍රතිකාර ගැනීම නිසා ඖෂධ මගින් හෝ වෙනත් ක්‍රම මගින් අක්මාවට ඇතිවන හානිය වට්ටක්කා කොළ මගින් අඩු කරයි. එහි බැක්ටීරියා නාශක ගුණයන්ද පවතී. සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයක යකඩ අඩංගු නිසා රක්තහීනතාවයට ඉතා ගුණදායක වේ. එමෙන්ම කිරිදෙන මව්වරැන්ට කිරි එරීමට උදව් කෙරේ. සැලකිය යුතු පෝෂණ ප්‍රමාණයක් අන්තර්ගතව ඇති නිසා ආහාර ජීර්ණය පහසු කරයි. නොයෙකුත් ආසාදන රෝග තත්ත්ව වළක්වන බැක්ටීරියා නාශක ගුණයක්ද පවතී.